Leren & werken

Onze opleiding is anders ingericht dan een reguliere opleiding. De student, jij dus, staat aan het stuur van je eigen opleiding. De basis van onze opleiding wordt gevormd door wat jou, als collega in opleiding (CIO) ‘boeit, bindt en motiveert’. Dus niet: leren en later toepassen, maar door toepassen steeds meer ontdekken wie je bent, wat jij nodig hebt en wat jij wilt leren. Jouw leerproces start dus in de beroepspraktijk, oftewel de (praktijk) ervaring stuurt je leerproces.

Onze opleiding noemen we ‘Samen Leren in de Wijk’. Een belangrijk uitgangspunt is dat jij vanaf je eerste dag werkzaam bent in de beroepspraktijk. Je leert hier te werken met verschillende doelgroepen binnen meerdere werkomgevingen van Surplus (West-Brabant). Om je werk goed te kunnen doen, heb je vakkennis en vaardigheden nodig. Naast het leren op de werkplek organiseren we hiervoor werkplaatsen, trainingen, workshops en kun je gebruik maken van digitale bronnen.

Ook een belangrijk uitgangspunt bij onze opleiding is de kracht van reflectie. Leren zonder reflecteren is als eten zonder proeven. Leren van je werk gaat vanzelf; je hebt er geen reflectie voor nodig. Maar door te reflecteren op je ervaringen word je je bewust van werkende principes die je hebt gebruikt en ook van de aandachtspunten. Door je hier bewust van te worden kun je in een nieuwe situatie gebruik maken van wat je geleerd hebt in een vorige situatie. Bovendien kun je deze nieuwe kennis overdragen aan anderen; leren van, door en met elkaar.

Vacatures

Je kunt je aanmelden voor een opleidingsplaats voor de functie leerling Verzorgende IG niveau 3 en leerling Verpleegkundige niveau 4. Meer informatie en de vacature voor beide functies vind je hieronder:

Begeleiding

Tijdens je opleiding leer je van, door en met je collega’s. Er zijn meerdere collega’s die een rol spelen bij de begeleiding van jouw leerproces. Dit zijn:

 • De werkbegeleider: Dit is een collega uit jouw team op de werkvloer en is jouw eerste aanspreekpunt en degene die jouw ontwikkeling volgt.
 • De CIO begeleider: Dit is een inhoudsdeskundige die jouw helpt met opdrachten en de kneepjes van het vak kent.
 • De coach: De coach is een adviseur leren en ontwikkelen die het totale leerproces vanuit een onderwijskundig oogpunt met je mee volgt en de kwaliteit van jouw leerproces bewaakt.
 • Zorgmanager: Dit is jouw leidinggevende en creëert de omstandigheden voor een krachtig leerklimaat. 
 • Mede studenten: Zij zijn net als jij bezig met het behalen van een certificaat of opleiding. Samen met je medestudenten kun je opdrachten maken, overleggen, theorie bestuderen, praktische vragen beantwoorden en nog veel meer.

Want leren dat doe je samen!

Beroepsbeeld

Werken in de zorg is een beroep waar je veel voldoening krijgt. Het kan ook veel van je eisen. Denk bijvoorbeeld aan onregelmatige uren, werken als je vrienden en familie vrij zijn en mensen helpen met hun persoonlijke verzorging.

Benodigde competenties

Deze vorm van opleiden vraagt een andere manier van leren. Hieronder hebben we op een rijtje gezet welke competenties helpen bij deze vorm van leren.

 • Zelfstandigheid
  Op eigen benen staan. Onafhankelijk zijn. Deze competentie is gerelateerd aan onderliggende aspecten die moeilijk te veranderen zijn. Dit zijn aspecten als zelfvertrouwen, energie en doorzettingsvermogen.
 • Plannen en organiseren
  Voor jezelf op durven komen om ervoor te zorgen dat je een balans creëert tussen werk, privé en opleiding. Door grenzen te stellen schep je voor anderen duidelijkheid en persoonlijke ruimte voor jezelf.
 • Ethisch en integer handelen
  Je realiseert je dat je te maken krijgt met de normen en waarden van de beroepsgroep en dat je deze respecteert. Openstaan voor, eerbiedigen van en begripvol omgaan met de gevoelens en meningen van anderen.
 • Samenwerken
  Samen met anderen de activiteiten richten op een gemeenschappelijk doel. Kunnen omgaan met anderen in een arbeidsverband. Het gezamenlijk resultaat op de eerste plaats stellen en je daarvoor naar beste kunnen inzetten. Zich onder collega’s kameraadschappelijk opstellen en veel voor je collega’s over hebben.
 • Relaties bouwen en netwerken
  Oog hebben voor jouw sociale en professionele netwerk en dat van de zorgvrager. Contacten van meer diepgaande en persoonlijke aard kunnen leggen en onderhouden. Op passende wijze onze organisatie, Surplus, vertegenwoordigen.
 • Digitale vaardigheden
  Om kunnen gaan met een computer/laptop, Microsoft Office en web-portaals voor onderwijs en zorg.
 • Leefwereldbenadering
  Je hebt een onderzoekende en belangstellende houding naar de leefwereld van de zorgvrager, de omgeving en collega’s en handelt hiernaar.
 • Overtuigen en beïnvloeden
  Je staat open om te luisteren, mee te denken en een beroepsmatige mening te vormen om daarna het juiste advies te geven. Dit is van belang om de zorgvrager zo lang mogelijk zelfredzaam te laten zijn.
 • Reflectievermogen
  Bespiegelend nadenken over eigen handelen, opvattingen en ideeën om jezelf te ontwikkelen tot een volwaardig beroepsbeoefenaar. 

Samen leren in de wijk (SLW)

Nog niet gediplomeerd, maar wel interesse om in de (woon)zorg te werken? Bij Surplus is het mogelijk om een opleiding te volgen als Verzorgende IG of Verpleegkundige. Voor het  traject ‘Samen Leren in de Wijk’ werken een aantal zorgorganisaties (TWB, DAT en Surplus) samen om medewerkers op te leiden in de zorg. In samenwerking met opleidingsinstituut STOC leer je het vak in de praktijk en ontvang je aan het einde van je opleiding een landelijk erkend certificaat of diploma. Is je interesse gewekt, dan vertellen we graag meer over Samen Leren in de Wijk.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

  * Verplicht in te vullen